Att spara eller betala av lån

En situation man hamnar i så småningom ifall man har tagit lån för bostad , bil och så vidare är ska vi investera dem pengarna vi har fått över i exempelvis fonder och aktier eller ska vi använda pengarna för att betala tillbaka på lånen och på så vis sänka kostnaderna. Och det är inte alltid ett så lätt val men beroende på vilka lån man har och hur den ekonomiska situationen ser ut i världen så finns det ett par saker man kan gå på.

Det är alltid skönt att bli av med skulder. Även om det är så att man kanske hade kunnat få lite mer pengar över genom att investera dem i något som förväntas ge högre utdelning. Men just att inte känna att man har en skuld till någon kan vara en skön känsla.

Men är det så att man har ett bolån med räntor på dagens nivå där de ligger på 2-3% så skulle man förmodligen kunna tjäna en hel del på att faktiskt investera pengarna på börsen istället för att betala av lånet snabbare än planerat. Dock så innebär ju börsen som vanligt en viss risk och det skulle likaväl kunna sluta med att pengarna minskar i värde. Men under en längre sikt bör det vara ett bra ekonomiskt val att då välja att investera pengarna istället för att betala av.

Om vi istället pratar om lån som börjar ligga på 7-8% så tycker jag inte det är värt det längre. Den eventuella vinsten motiverar helt enkelt inte risken och att betala av lånet snabbare garanterar ju i detta fall faktiskt 7-8% . Om man tidigare har gjort dåliga val och gett sig in på minilån och andra typer av snabba lån så ska vi inte ens diskutera. Sådana typer av lån ska aldrig användas för spekulationssyfte. Har du ett sådant lån så betalar du av det så snabbt som möjligt och sedan så ger du dig aldrig in på den marknaden igen.

Så vid lån med låg ränta så kan det absolut vara värt att fundera över vart pengarna ska gå. Men är det så att det börjar stiga lite så är min personliga åsikt att alltid minska skulderna då det ger en garanterad förbättring av ekonomin och sedan så får man lite mindre att fundera på i och med lägre skulder