Håll koll på valutakurserna

Behöver du hålla koll på valutakurserna? Ja det beror på i vilket skede av ditt liv du befinner dig i och vad du gör med det. Idag är det många svenskar som arbetar utomlands en längre tid, för de är det viktigt att hålla koll på hur mycket kronan är värd.

Den möjligheten finns på nätet genom en mängd olika appar och bankers hemsidor. Är de anställda av svenska företag då de jobbar utomlands brukar företagen kompensera sina anställda på något sätt.

Utlandsboende pensionärer

Många pensionärer väljer att pensionera sig utomlands. I många fall i södra Europa där Portugal och Spanien är populära länder att tillbringa sin pensionärstillvaro. För dem blir inte valutasvängningarna så kraftiga utan den svenska kronan är normalt stabil mot euron. De omfattas också av sjuk- och olycksfallsförsäkring på samma sätt som i Sverige.

Bor längre bort

Några som däremot är känsligare för valutasvängningar, är de som har pensionerat sig i Sydamerika och Sydostasien. Där kan valutasvängningarna betyda en hel del samtidigt som inflationen kan vara oerhört hög i vissa länder. Det kan betyda att om kronans värde sjunker gentemot landets valuta samtidigt som inflationen är hög månad för månad så kan pensionens värde minska betydligt.