Lär känna din aktieportfölj

På Stockholmsbörsen finns det hela 500 börsnoterade bolag, vilket gör att det kan vara svårt att veta hur man ska börja investera i aktier. Vilka branscher ska man satsa på, vilka aktier är värda att lägga energi på och hur många aktier ska man köpa? Ett tips som ofta ges är att bygga upp en grund, så att du har ett innehav som du sedan kan utgå ifrån. Du kan till exempel börja med att satsa på ett stort välkänt bolag, det finns flera stora svenska företag som Ericsson eller H&M att utgå ifrån.

stock market

Låt andra sköta dina aktier

Man kan också köpa aktier i ett investmentbolag som i sin tur investerar i andra bolag åt dig. Därigenom får du en aktieportfölj på bred front med investeringar i olika branscher. Det finns alltid uppdaterade listor och nyheter om bra investmentbolag. Men vill du göra snabbare affärer för att snabbt öka värdet på portföljen så gäller det också att hålla sig uppdaterad om de marknader man investerat i.

Därför anordnas events och seminarier i hela landet inom områden som IT, finans och ledarskap där man både kan få kunskap samt mingla och få tips från andra som är intresserade av samma bransch. Det finns ett stort utbud online av mediekanaler och expertis som bjuder in föreläsare och har kurser om den senaste utvecklingen inom just sitt område. Detta är ett utmärkt sätt att skaffa sig bredare kunskap och knyta kontakter.

Skaffa information

Börja även prenumerera på nyhetsbrev från olika finanstidningar och följ deras hemsidor, här får man snabbt en bild av hur marknaden ser ut och man kan följa “sina” aktier. Det finns också olika appar som följer börsen där man får snabba uppdateringar. Numera har många av bankerna egna appar för sina aktier, som kan vara till stor hjälp när man som nybörjare ska ge sig in i aktiernas värld.

Kontakta din bank

Du kan alltid få mer tips och råd genom att kontakta din bank och be om information om olika fonder och aktier, hur det fungerar och vad du bör tänka på. Det kan vara bra att börja med olika former av fondsparande och att ändra dessa allteftersom man lär sig. Även hur du ska tänka för att göra dina inköp och när du ska sälja men även om hur du lättast sköter dina inköp och din försäljning rent praktiskt. Man ska också ta med de kostnader som det innebär i åtanke då du sedan får skatta för eventuella vinster i din deklaration. Alla har någon gång börjat med en tom portfölj så var inte rädd för att prova dig fram, man måste våga för att vinna och allt är en erfarenhet. Det kommer garanterat att bli en rolig och lärorik resa hur du än gör.