Likheter mellan aktiehandel och poker

Både aktiehandel och poker har en viss charm. Att med rätt kunskap och erfarenhet kunna förvandla en mindre summa pengar till en större är något som lockar alla, även om kraven är stora. I denna artikeln tänker vi gå igenom de likheter aktiviteterna har med varandra samt vad man kan lära från ena sidan till den andra. 

Rätt kunskap

På både aktiemarknaden och i poker tävlar man med många andra människor.  Det hela handlar om att ha en förståelse för både ekonomin bakom varje beslut men även hur andra människor kan förväntas agera. Det finns hela böcker  skrivna om hur enormt lättpåverkade hela aktiemarknaden är av vad som sägs och händer runt omkring den. Det är därför viktigt att kunna se det hela ur ett annat perspektiv när man ta sina beslut så att man inte bara följer flocken. Det samma gäller poker där man behöver kunna läsa hur spelarna hanterar sina kort och sin bankrulle.

man vid shackbord

Strategi

Inom både poker och aktiehandeln så krävs det enormt mycket strategiskt tänk och kanske framförallt beräkningar och oddsanalys. Beroende på vilken inställningen man har till sin aktiehandel så beräknas ett potentiellt köp på väldigt olika sätt. På vissa kortsiktiga köp är marknadens psykologi och beräknade handlingar viktigare än vad företagets faktiska ekonomiska balans är. Detta kan liknas med en bluff inom poker där man spelar andra spelares uppfattningar (om någon bluffat) istället för de kort personen faktiskt sitter med. Detta är något som avhandlas i en bok som heter just Börsens Psykologi skriven av Lars-Erik Boström.

tid

Lång eller kort sikt?

Oavsett om man handlar eller spelar så bör man vara klar med om man spelar kort eller långsiktigt. Om målet är att handla aktier kort och snabbt för stora vinst ökar även risken väldigt mycket. Formen av aktiehandel brukar delas in i ett antal olika typer där den huvudsakliga variationen är just hur lång eller kortsiktigt allt är planerat.

  • Utdelningsplaceringar Denna typen av investering är extremt långsiktig. Här är målet att få bra med aktieutdelning från företaget snarare än att kunna sälja aktien dyrare än man köpte den för. Detta gör även aktieägandet väldigt passivt.
  • Långsiktig värdeökning När man köper en aktie för dess långsiktiga värdeökning så hoppas man att aktien någon gång i framtiden kommer nå ett så mycket högre värde att investeringen visar sig vara väl värd. Man säljer alltså företaget då man anser att den nått sin fulla potential i värdeökningen.
  • Daytrading Detta är den mest aktiva och kortsiktiga typen av aktieinvesteringen. Inom daytrading kan man normalt sett och köpa och sälja samma aktier på samma dag. Det hela handlar om att hitta och handla på aktier där man förväntar sig en kortsiktig ökning av dess värde.

Även inom pokervärlden så finns det ett beslut om hur kort eller långsiktigt man spelar. Vissa stora pokerspelare är kända för hur aggressivt de spelade medans andra spelar i skymundan men sakta men säkert bygger upp sin bankrulle.

I den första kategorin är den förhållandevis nya pokerspelaren Alex Millar ett klart exempel. Efter att snabbt ha tjänat stora pengar genom onlinespel med namnet Kanu7 så spelar han idag professionellt. Hans spel har visat sig kunna stå emot några av de andra mest aggressiva spelarna i branschen.

I raka motsatsen hittar vi de svenska spelarna Petter och Emil. I denna artikeln berättar de om hur de sakta men säkert ökar sina vinster genom att spela poker på sitt kontor i Stockholm. Enligt deras Strategi kommer riktigt bra pokerspelande fram först efter många spel där bankrullen inte längre har någon betydelse.

För att ta sig till denna punkten har de läst mycket, något som syns på deras bokhylla fylld med böcker om poker och spelteori. De kommer även från väldigt passande bakgrunder där den ena har spelat andra strategispel på hög nivå och den andra är utbildad jurist.

Sammanfattningsvis kan man se många kopplar mellan just poker och aktiehandel där taktik och attityd båda dominerar det “spelsätt” man väljer. Oavsett vilken aktivitet man håller på med är grundlig research viktig för att kunna räkna hem långsiktig lönsamhet.